Sikring av kirkebygg

Noen av Norges eldste kulturskatter er kirkebygg. Nå skal flere av disse sikres.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er godt fornøyd med nyheten som Vårt Land kunne melde lørdag. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, sier til avisen at regjeringen foreslår 70 millioner til sikring av gamle kirker i statsbudsjettet for 2021.

- Kirkebyggene utgjør en vesentlig del av Norges kulturarv. Disse kirkene har en unik utsmykking og arkitektur Norge må ta vare på, sier Gunleiksrud Raaum.

I følge avisen Vårt Land skal pengene brukes til å sikre kirker fra før 1850. Dette innebærer å fornye elektriske anlegg, skifte ut gamle rørovner og at klimatiltak skal prioriteres.

Behovet for sikring er stort

Flere av kirkene er blant de eldste bygningene vi har i Norge, forteller Gunleiksrud Raaum. Det gjør behovet for sikring stort.

- Vi har et felles ansvar for å ta vare på dem for fremtiden. Behovet for sikring er enormt, sier hun og fortsetter:

- Jeg er glad for at regjeringen har valgt å prioritere kirkebyggene i statsbudsjettet for 2021.